19 / 04 / 2024

Başbakan Davutoğlu: İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak!

 Başbakan Davutoğlu: İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak!

Başkan Türel'in basın toplantısında üzerine basarak konuştuğu önemli bir açıklama vardı. Bu açıklamayı yaparken Türel Ankara'da Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan başkanlığında toplandıklarını ve belediyelere kaynak yaratma adına önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kamuda Şeffaflık Paketi adı altında yapılan yeni düzenlemelerde tek yerel yönetici olarak kendisinin de önemli katkılarda bulunduğunu söylemişti.




Yeni paketin yürürlüğe girmesiyle artık Büyükşehir'in de imar değişikliğinden pay alacağını adeta müjdeler niteliğinde basın mensuplarına tek tek anlatmıştı.Başkan Türel'in bu açıklamasından sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde yeni düzenleme ile ilgili imardan gelecek payların nerelerde kullanılacağı bile düşünülmüştü.Başkan Türel gibi Başbakan Davutoğlu da yanına Babacan'ı alarak Kamuda Şeffaflık Paketi'ni detaylarıyla açıkladı. Belediyelerin imar planı değişikliklerinden pay almasının sağlanacağını söyleyen Davutoğlu, 


"İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak" dedi.

Ancak, bu açıklamalarla Kamuda Şeffaflık Paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takıldı. Erdoğan ile Davutoğlu arasında uygulanması konusunda görüş ayrılığı çıkan imar düzenlemelerini içeren 'Şeffaflık Paketi'nin revize edilmesine karar verildi. İtirazlar ve sakıncalar üzerine yeniden gözden geçirilecek paket seçim sonrasına kaldı.


Bu gelişmelerin özellikle Başkan Türel'i üzdüğü kanaatindeyim. Hem üzerinde emek verdiğin kanun var, hem de görev yaptığın Büyükşehir Belediyesi'ne kaynak yaratman için önemli bir etken beklemeye alındı. 

Kamuda şeffaflık paketi bana göre başta siyaseten ardından da imardan gelecek bütçenin kullanım şekliyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kafasında farklı şekilde değerlendiriliyor. Herkesin bu saatten sonra durduğu yere ve düne kadar uygulanması gerektiği için çalışması onaylanan kanundan elde edilecek rantın kullanılma şekliyle ilgili farklı bir bakış açısı geliştirmeli… Erdoğan'ın baktığı yön iyi tayin edilmezse bir çok konuda artık herkesin hiçbir şeyin eskisi gibi gitmediğini göreceği inancını taşıyorum.


Hürses / Ebru Küçükaydın