19 / 04 / 2024

Zeytinburnu Onaltıdokuz kulelerinin 25 katı yıkılacak!

 Zeytinburnu Onaltıdokuz kulelerinin 25 katı yıkılacak!

Başbakan Erdoğan'ın bile yıkılması yönünde görüş belirttiği Zeytinburnu sahil yolundaki 'Onaltıdokuz' (16:9) kuleleri ile ilgili Danıştay dün son noktayı koydu. Danıştay, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin katların yıkılmasına yönelik aldığı kararı onadı. Karar sonrası 36, 32 ve 26 kat olan 16:9 kulelerinden toplam 25 kat yıkılacakken, traşlamanın da 30 gün içinde yapılması gerekiyor.



İstanbul'un silüetini bozan kulelerle ilgili kesin karar verildi. Yetki verilmesi halinde 6 ay içinde tarihi silüet kurtarılacak.



İstanbul'un tarihi silüetini bozmasından ötürü gündeme geldiği ilk günden beri büyük tartışma yaratan ve Başbakan Erdoğan'ın bile yıkılması yönünde görüş belirttiği Zeytinburnu sahil yolundaki 'Onaltıdokuz' (16:9) kuleleri ile ilgili Danıştay dün son noktayı koydu. Danıştay,  İstanbul  4. İdare Mahkemesi'nin katların yıkılmasına yönelik aldığı kararı onadı. 


UZMANLARI İKİYE BÖLDÜ


Karar sonrası 36, 32 ve 26 kat olan 16:9 kulelerinden toplam 25 kat yıkılacakken, traşlamanın da 30 gün içinde yapılması gerekiyor. Ancak konuyla ilgili bazı gazetelere görüş bildiren uzmanlar, binanın statik yapısını bozacağı düşüncesiyle traşlamanın mümkün olmayacağını binanın tümünün yıkılması gerektiği belirtirken, öbür taraftan da binanın tamamının yıkımı ile ilgili de bir kararın mevcut olmadığından bu yıkımın da gerçekleşemeyeceğini öne sürüyor.


Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı ve MTK Yıkım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, ise bu görüşe karşı çıkarak, teknik olarak binanın traşlanmasının mümkün olduğunu söylüyor.


BİNANIN TRANŞLANMASI MÜMKÜN


''Onaltıdokuz'' projesi için binanın yapısına zarar vermeyecek bir yıkım yöntemi seçilebileceğini söyleyen Bulut, ''Yıkım denildiği zamana aklınıza büyük makinalarla yıkım gelmesin. Daha uygun yöntemlerde var. Özellikle kesme delme yöntemi. Bu yöntem söz konusu proje için uygulanabilir. Binanın üstüne kule vinç kurularak yukarıdan beton kesme makinaları ile yıkım işlemi sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir.'' diye konuştu.


BİNA TAHLİYE EDİLMELİ


Söz konusu katların yıkımı esnasında uygulanacak yöntemin binaya hiçbir şekilde vibrasyon etkisi vermeyeceğini de söyleyen Bulut, yıkım esnasında binanın tahliye edilmesi gerektiğini ancak böyle bir şeyin mümkün olmaması halinde en azından yıkılacak katların altında yer alan 2 katın tahliyesinin zorunlu olduğunu söyledi. Bulut, güvenlik kapsamında binaya giriş çıkışların ise oluşturulacak güvenli tüneller aracılığı ile gerçekleşebileceğini belirtti.


YETKİ VERİLSİN, 6 AYDA YIKARIZ!


Yıkım işleminin ne kadar zaman alacağı ile ilgili soruya, binada oturanların olmasından ve etrafında gündelik hayatın devam etmesinden kaynaklı çok hassas bir çalışma yürütülmesi gerektiğini ve maksimum güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini ifade eden Bulut, yetki verilmesi halinde yıkımı 6 ayda bitirebileceklerini söyledi.

BİNANIN ESTETİK YAPISI BOZULABİLİR


Binaya montajlanacak olan vinçlerin binanın estetik yapısına zarar verebileceğini bundan dolayı da yıkım sonrası binaya bir renovasyon çalışması yapılmasının zorunlu olacağını da belirten Bulut, yıkımdan kaynaklı binanın statik yapısında herhangi bir bozulma olmayacağını yalnız elektrik ve otomasyon sistemlerinin zarar görebileceğini dile getirdi.


YIKIMIN MALİYETİ 2,5 MİLYON TL


Binanın yıkımında kullanılacak yöntemlerin ve sürenin işin maliyetini ortaya çıkaracağını belirten Bulut, böylesi hassas bir yıkımın ortalama 1,5 ile 2,5 milyon TL arasında bir maliyeti olacağını söyledi.


2 BİN KAMYON MOLOZ ÇIKACAK


Yıkımdaki en büyük sorunun yıkımdan ziyade yıkım esnasında ortaya çıkan molozun tahliyesi olacağını da sözlerine ekleyen Bulut, yıkımdan yapılan hesaplara göre ortalama 2 bin kamyon moloz çıkacağını düşündüklerini ifade etti.


Sabah