25 / 04 / 2024

Serdar İnan: Her 100 konuttan 35’ini yabancıya satıyoruz, hedefimiz yüzde 50!

Serdar İnan: Her 100 konuttan 35’ini yabancıya satıyoruz, hedefimiz yüzde 50!

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yabancı ilgisinin arttığını söyledi ve ekledi: Japonya, Çin, Hindistan ve Pakistan’dan yatırımcılar gelmeye başladı. Her 100 konuttan 35’ini yabancıya satıyoruz. Hedefimiz yüzde 50” dedi...


İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yabancı ilgisinin arttığını söyledi ve ekledi: Japonya, Çin, Hindistan ve Pakistan’dan yatırımcılar gelmeye başladı. Her 100 konuttan 35’ini yabancıya satıyoruz. Hedefimiz %50” dedi.


Yılda 2 bin konut üretip satan İnanlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yabancıların Türkiye konut pazarından vazgeçmediğini belirterek, “Ortadoğulu ve Arap yatırımcılardan sonra Türkiye şimdi de Uzakdoğulu yatırımcıların radarına girdi. Bir süredir Japonya’dan, Çin’den, Hindistan’dan yatırımcılarla karşılaşmaya başladık” diyor. İnanlar olarak her 100 konuttan 35’ini yabancıya sattıklarını söyleyen İnan, “Hedefimiz bunu yüzde 50’ye çıkarmak” diye devam ediyor. 


İnşaat sektörü, son 1 yılda Türkiye'de yaşananlardan nasıl etkilendi?

Geçen yıl mayıs ayında biz tüm zamanların "İnanlar rekoru"nu kırdık. Sonra Gezi olayları çıktı,  ortalık karıştı. Ardından 17 Aralık... Bu yıl ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 fazla satış yaptık. Nisanda da yine kendi rekorumuzu kırdık. Yurtdışından o kadar çok talep var ki... Son 3 yılda Türkiye inşaat sektöründe yabancıya ortalama 3 milyar dolarlık mal satıldı. Tabii bu gibi olaylar olmasaydı 3 yerine 13 olacaktı. 


TÜRKLER FAİZDEN ETKİLENİYOR


Yerli yatırımcı nasıl tepki gösteriyor?

Yurtiçi asıl olarak faiz artışından etkileniyor. Bu olaylar olsa ama faiz yükselmese yine bizim insanımız alıma devam eder. Faiz 0.50’nin altına düşmesi lazım ki mortgage tam çalışsın.


Sizin şirketinizde yabancıya konut satış hangi seviyede?

Yabancı payı bizde yüzde 35 seviyesinde. Şu an her 100 daireden 35’ini yabancıya yapıyoruz. Pakistan, Hintli, Japon ve Çinliler de gelmeye başladı. İnanlar olarak hedefimiz yüzde 50.


İSTANBUL 30 MİLYON KİŞİ OLUR


‘Konutta balon’ konusu tekrar dillendiriliyor. Sizin böyle bir kaygınız var mı?

Balon, ihtiyaç fazlası demek. İstanbul’da 15 milyon kişi yaşıyor. Bu, 5 milyon konut demek. Bunun yüzde 70’i eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış. Yani 3.5 milyon konut deprem olduğunda ya yıkılacak ya çatlayacak. Şu an İstanbul’da 3.5 milyon konuta ihtiyaç var. Türkiye zenginleşmeye devam ederse, faiz de düşerse balon yok.   


Sizce Türkiye hâlâ parlayan yıldız mı?

O parlaklığı biraz gitti. İstanbul markasını parlatmamız gerekiyor. 5 yıl sonra İstanbul’un ne olacağını insanlara anlatmamız gerekiyor. Mesela havalimanı çevreye zarar verecek diyorlar. Çevreye sıfır zararı olan bir havalimanı yatırımı mümkün mü? Amerika’da neredeyse köyde bile havalimanı var. Ben hep diyorum ki İstanbul’u 30 milyona göre planlamak lazım. İstanbul nüfusu 30 milyon olacak bunun 5 milyonu da yabancı olacak.


BU YIL, ALTI YENİ PROJE BAŞLIYOR


İnanlar olarak bu yılki hedefleriniz nasıl?

İnşaatta ciro bir yıl fazla olur, bir yıl az olur. Geçen yıl 180 milyon lira ciro yapmıştık. Bu yılki ciromuz ise 500 milyon lira olacak. Yılda 2 bin ünite yapıyoruz, bunların hepsini de satıyoruz. 


Planladığınız yeni projeler var mı?

Bu yıl altı yeni projeye başlayacağız. Halkalı, Esenyurt, Basın Ekspres, Kartal, Sanayi Mahallesi’nde. Toplamının satış yekünü 950 milyon TL olacak. Önümüzdeki iki yılda bu projeleri bitireceğiz.


İYİ KAPTANLAR FIRTINADA TWEKNEYİ HIZLI KULLANIR


Altı yeni projeye başlayacağınıza göre 2014 beklentileriniz olumlu…

Türkiye’de işlerin biraz sıkıntılı olması bizim için avantajdır. Fırtınada iyi kaptan teknesini hızlı kullanır. Bazıları tekneyi batırır. İşler iyiyken herkes sektöre giriyor, fiyatlar düşüyor. Arsa sahibi burnundan kıl aldırmıyor. Yanında çalışan personel iş buluyor başkasına gidiyor. Taşeron ben bu fiyata yaparım diye rest çekiyor. Yani her dönemin ayrı zorluğu var. Bunlar her sektörde olur, abartmamak lazım. Genel olarak Türkiye’nin konuta ihtiyacı var. Eğer verim elde edemiyorsak kabahat bizdedir. 


Yenişehir’de arazi aldınız mı?

Aldım, primlendi sattım. Çünkü imar çıkınca fiyat biraz geri gidebilir. Herkes birden satmaya başlayınca fiyatlar geri gider. İnşaat yapsan da arz çok olur, fiyat yakalayamazsın. Bana göre bir 10 senesi var daha o bölgenin...


100 MİLYARLIK CİRO YAPACAĞIZ


Serdar İnan "Dünyada 1 trilyon dolarlık gayrimenkul pazarı var" dedi ve ekledi: "Türkiye’nin bundan aldığı pazar 3 milyar dolar. Türkiye’nin hiçbir özelliği olmasa dahi alması gereken pay 30 milyar dolar. İstanbul’un güzelliği, tarihi, iklimi stratejik konumu iyi pazarlanırsa yılda 100 milyar dolarlık konut satabiliriz. Türkiye 10 bin dolar seviyesine kadar geldi ama bir bu kadar daha gidecek yolu yok. Bu hamle ancak gayrimenkulle olur. Oysa 100 milyar doları 20 yıl boyunca kazanabiliriz. İspanya’nın turizm gelirinin çoğunu yabancı ev sahipleri oluşturuyor..."



Akşam 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler