23 / 11 / 2024

KEY ödemeleri!

 KEY ödemeleri!

Konut Edindirme Yardımı, çalışanların ücretlerinden belli bir oranda paranın kesilmesiyle işleyen vergidir. KEY ödemeleri ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde yer alıyor...



KEY ne demek?


Konut Edindirme Yardımı, çalışanların ücretlerinden belli bir oranda paranın kesilmesiyle işleyen vergidir. Key'de amaç toplanan paraların konut edindirme fonuna devredilip çalışanların emekliliklerinde kolayca ev sahibi olmasıdır.  1987 yılında yürürlüğe giren Konut Edindirme Yardımı, 1995 yılında yürürlükten kaldırıldı. Fonda biriken paralar tasarruf teşvik fonuna devredildi. Şimdi ise bu fonda biriken paraların geri ödenmesi kararlaştırıldı. 


KEY ödemeleri:


24 Şubat 2014 tarihinde 28923 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de; 5939 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak sahiplerine ödeme yapılmasına dair kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun ve konut edindirme yardımı hak sahiplerine ödeme yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik ile 5664 sayılı konut edindirme yardımı hak sahiplerine ödeme yapılmasına dair kanuna 662 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 73 üncü maddesi ile eklenen hükmüne göre tespit edilen hak sahiplerinin listesi yayımlandı.


KEY ödemelerinden kimler faydalanabiliyor?


-Memur: Kurumlarda çalışan işçi ve sözleşmeli personel dışında kalan, seçimle gelen dahil, bütün personeldir. 


- İşçi: (10) veya (10)'dan fazla işçi çalıştırın işyerlerinde bir hizmet aktine istinaden sürekli olarak çalışan kişilerdir. 


- Emekli: Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, yaşlılık, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı alanlardır. 


- Sözleşmeli Personel: Personel kanunları, özel kanunlar, yönetmelikler ve statüler gereği kadrolu veya kadrosuz olarak sözleşmeli statüde çalışanlardır. 


- Çalışanlar: Memurlar, işçiler ve yardımdan yararlanmayı talep eden sözleşmeli personeldir. 



Memurlara KEY ödemeleri:


Kurumlar Yardıma müstehak memurları için yapacakları yardımı, her ay "Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi"ni düzenleme suretiyle ve aylıklar meyanında tahakkuk ettirirler. Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi üç nüsha düzenlenir. Birinci ve ikinci nüshaları ilgili Saymanlığa intikal ettirilir. Saymanlıkça birinci nüsha sarf evrakına bağlanır. İkinci nüshalar ise aylar itibariyle tasnif edilerek saklanır. 


Saymanlar, daireler itibariyle tahakkuk ettirilen aylık yardım tutarlarını tek kalemde ve yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırmak zorundadırlar. Paranın yatırıldığına dair makbuzun tarih ve numarası, bildirimin saymanlıkta kalan nüshasının üzerine ayrıca işlenir. Adına yardım yapıtları memurun yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler kurumlarınca tutulur



İşçilerin KEY ödemeleri:


İşverenler, işçileri adına bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre Yardım yapmak zorundadırlar. 


Yardım ödeme süresi içinde, işyerinde çalışan işçi sayısının (10)'dan aşağı düşmemesi durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren İşverence Yardım yapılması durdurulur. (10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerin işçi sayısının tekrar (10) veya (10)'dan fazla olması durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım yapılmasına yeniden başlanır. 


(10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerden isteyenler Sosyal Sigortalar Kurumu'na yazılı talepte bulunarak işyerinde çalışan işçilerini yardımdan faydalandırabilirler. Bu takdirde, İşverenler Yardımı Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapmak zorundadırlar.


Emeklilerin KEY ödemeleri:


5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, T.C. Emekli Sandığınca, bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre yardım yapılır. 


İştirakçi iken Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, iştirakçi bulundukları süre içinde fâydalandıkları yardım süresi ve miktarları dikkate alınarak bakiye süre için yardım, T.C. Emekli Sandığınca yapılır. 


Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. İştirakçi olmamakla birlikte 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre vazife malüllüğü aylığı bağlananlara, yardım, aylık bağlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren T.C. Emekli Sandığınca yapılır. Çalışanlardan emekli olanlar yardımdan yararlandıkları süreleri ve miktarları, yardımdan yararlanmamış iseler bu hususu, kurumlarından alacakları bir belge ile T.C. Emekli Sandığına bildirmek zorundadırlar. .



KEY ödemeleri sorgulama 2014!


KEY ödemeleri sorgulama için tıklayınız!



Safiye ŞİMŞAK/Konuttimes.com