28 / 03 / 2024

Kamu konutlarının kiraları belli oldu!

 Kamu konutlarının kiraları belli oldu!

Maliye Bakanlığının Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Belirlenen kira birim bedellerine 294 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'nde belirtilen esaslar uygulanarak aylık kira bedelleri hesaplanacak....


Kamu konutlarının kiraları belli oldu. Buna göre, yurt içinde bulunan konutların aylık kira bedeli 15 Ocak'tan itibaren her bir metrekare için kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,35 lira, kalorifersiz konutlarda 2,11 lira ve kaloriferli konutlarda 2,77 lira olarak belirlendi.


Ayrıca kira bedeline ek olarak aylık her bir metrekare için belirlenen ilave kira bedelleri de şöyle:


- Kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılandığı konutlardan 0,25 lira.


- Elektrik ve su bedellerinin tespitinde, kurumlarca yapılan gerçek giderlerin dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esas olup, sayaçların ayrılmasının mümkün olmaması nedeniyle elektrik, su ya da her ikisinin de hizmet binası veya fabrika tesislerinden karşılandığı konutlardan; elektrik sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde 0,56 lira, su sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde 0,56 lira, elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde 1,13 lira ve konutlarda kullanılan suyun, şehir şebekesi dışında su kaynaklarından (kuyu, artezyen, kaynak suyu ve benzeri) karşılanıyor olması halinde 0,28 lira.



YAKITI KURUM TARAFINDAN TEDARİK EDİLEN KONUTLAR


Yakıt maliyetlerindeki artışlar dikkate alınarak, Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından, yakıtı kurum tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan, ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda her bir metrekare için 15 Ocak 2014'ten itibaren 1,13 lira yakıt bedeli tahsil edilecek.


Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda; belirlenen yakıt bedelinin 3 katını geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan alınacak. Kurum ve kuruluşlar, gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilecekler.


Ayrıca, yakıtı kurumlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurumlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak metrekare başına 15 Ocak 2014'ten itibaren 0,12 lira alınacak.


Belirlenen kira birim bedellerine 294 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'nde belirtilen esaslar uygulanarak aylık kira bedelleri hesaplanacak.


Tebliğ ile Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 350) da yürürlükten kaldırıldı.


Sabah