27 / 04 / 2024

Elektrik faturalarına indirim geldi! Kim ne kadar fatura ödeyecek?

Elektrik faturalarına indirim geldi! Kim ne kadar fatura ödeyecek?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrik faturaları ile ilgili beklenen müjde geldi. Peki Mart ayında kim ne kadar fatura ödeyecek? İşte detaylar...



Son günlerde sık sık gündeme gelen elektrik faturalarıyla ilgili indirim kararı geldi. Milyonlarca kişinin Mart ayını merakla beklediği elektrik faturalarında iki kademeli tarifenin uygulamaya başlamasıyla gündemden düşmeyen elektrik faturalarının fahiş bir biçimde arttığı gözlemlendi. Söz konusu bu artıştan sonra elektrik faturaları için düğmeye basıldı. Yaşanan gelişmelere göre, yüzde 100'den fazlaya ulaşan fatura artışından sonra kabine toplantısında önem taşıyan bazı kararlara imza atıldı. 


Peki Elektrik faturalarına ne kadar indirim geldi? Kim ne kadar elektrik faturası ödeyecek? İşte merak edilen tüm detaylar...


Posta'nın aktardığına göre, gündemden düşmeyen elektrik faturaları dahilinde uygulamada olan KDV oranının yüzde 18'den 8'e indirildiği açıklanırken, bununla birlikte yeni kilowatsaat sınırının da tespit edildiği bildirildi. Konuyla ilgili yaşanan gelişmelere göre, bugünden itibaren başlayan bazı değişikliklerle birlikte söz konusu beraber faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında indirimin yansıyacağı bildirildi.


Elektrik faturalarına indirim geldi! Kim ne kadar fatura ödeyecek?


KİM NE KADAR FATURA ÖDEYECEK?


Konuyla ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, Şubat ayında  350 Türk Lirası bedelli bir elektrik faturası ödeyenler Mart 2022'de ne kadar fatura ödeyecek? İşte konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...


Yapılan zamlarla gündemden düşmeyen elektrik faturaları dahilinde kademeli tarifeler uygulanmaya başlanmıştı. Açıklanan resmi detaylara göre, kademeli tarife dahilinde söz konusu elektrik için 150 kilovatsaat limit şeklinde duyuruldu. Yaşanan gelişmelere göre, bu limitten düşük kullanım yapanlar daha az tutarda fatura ödemesi gerçekleştirirken, bu limiti aşanlar kademeli tarife üzerinden hesaplanarak ilk 150 kilovatsaate kadar olan kullanımları daha ucuz olarak, 150 kilovatsaatten fazla olan kullanımları ise daha pahalı bir tarifeyle hesaplanıyor.

Elektrik faturalarına indirim geldi! Kim ne kadar fatura ödeyecek?


DETAYLAR AÇIKLANDI MI?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği kabine toplantısından sonra elektrik tarifeleri ile ilgili önemli bazı açıklmalar yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklaması şu şekildeydi: "Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştür. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8kw saate, aylık 140 kw saate yükseltilmiştir. Böylece tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlanmış olmaktadır. Bir başka ifade ile mesken abonelerinin yıllık 7 milyar TL daha az fatura ödemesi temin edilmektedir. Kademe uygulamasını ticarethane statüsündeki aboneleri de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kw saate, aylık 900 kw saate kadar tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacaktır. Bu şekilde esnaf ve sanatkarlarımızın da yıllık 7 milyar daha az fatura ödemesini sağlamış oluyoruz" 


Elektrik faturalarına indirim geldi! Kim ne kadar fatura ödeyecek?


BUGÜNDEN  İTİBAREN BAŞLIYOR


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik faturaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada açıklamada, bugünden itibaren geçerli olacak biçimde mesken aboneleri için düşük kademe sınırı günlük 8 kWh (aylık 240 kWh) şeklinde belirlendiğini bildirirken söz konusu konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:


"Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsamaktadır. Yapılan yüzde 10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,26 TL/kWh, günlük tüketimlerinin 8 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 1,89 TL/kWh olarak uygulanacaktır."


ELEKTRİK FATURALARI NE KADAR GELECEK


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bugünden itibaeren hayata geçirilen yeni tarifeden sonra elektrik faturalarının ne kadar geleceği ve elektrik faturalarında ne gibi değişiklikler olacağı ile ilgili bazı önemli açıklamalar yaptı. EPDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  "Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının arttırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı yüzde 14 seviyesine ulaşabilmektedir. Bir örnek ile açıklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 kWh tüketimi olan bir mesken abonesi, Şubat ayında 350 TL elektrik faturası ödemişken aynı tüketim miktarı için Mart ayında 302 TL fatura ödeyecektir." 


TİCARETHANELERE DÜZENLEME GELDİ Mİ?


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ticarethanelere gelen düzenlemeyle ilgili de şu ifadeleri kullandı: "Yapılan bir diğer düzenleme ile ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilmiştir. Mart ayından itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kWh’e (aylık 900 kWh) kadar tüketimleri için yüzde 25 oranında indirim yapılmıştır. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 2,05 TL/ kWh’dir. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini, yani yaklaşık 6 milyon 315 bin aboneyi kapsamaktadır" 


EPDK'nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: "Ayrıca kurumumuz tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmiştir. Böylelikle 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alınmıştır" 


230 milyon lira dağıtılmak üzere yola çıktı!