Yıllık kira sözleşmesinin bitmesi durumunda kiraya yapılacak artış kanunen ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde olması gerekiyor. İşte Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Nisan 2015..
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Nisan 2015!
Mesken kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin bitmesi durumunda kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kiraya yapılacak artışın kanunen ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde olması gerekiyor.
Ancak Kanunda ÜFE oranlarından hangisinin kira artış hesaplamalarında kullanılması gerektiği açıklanmıyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu, kira artışında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması gerekiyor.
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre Yurt içi üretici fiyat endeksi Nisan ayı kira artışına göre %1,43 arttı.
Mayıs ayında mesken kiracısına en fazla %4,80 oranında zam yapılabilecek.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,90 artış, imalat sanayi sektöründe %1,47 artış, elektrik ve gaz sektöründe %1,25 artış ve su sektöründe %0,78 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%3,84), diğer mamul eşyalar (%2,97), mobilya (%2,90) alt sektörleridir. Buna karşılık içecekler (%-0,34) ile kömür ve linyit (%-0,05) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Nisan ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
Mart ayı kira artışı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com