16 / 04 / 2024

Konya'da ateşe dayanıklı evler yapılıyor!

Konya'da ateşe dayanıklı evler yapılıyor!

Konya merkezli bir firma tarafından SMC adı verilen malzemeden üretilen evler ateşte zarar görmüyor. Yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip evler özellikle yurt dışında ilgiyle karşılanıyor.


Konya'da bir firma tarafından, uçak ve hızlı trenlerde kullanılan SMC adı verilen malzemeden ateşe dayanıklılığ evler üretiliyor. Yeni üretim evler yüksek ısı yalıtımı özelliği ve sağlamlığı nedeniyle özellikle yurt dışından ilgi görüyor.


Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, uzun yıllardır SMC (sheet moulding compound) malzemesinden otomotiv yedek parçası üretimi yapan firma, 2013 yılında aynı malzemenin inşaat sektöründe de kullanılması için çalışmaları hayata geçirdi.


Havacılık, uzay, savunma sanayi, sağlık ve otomotiv sektörlerinde endüstriyel ham madde olarak kullanılan SMC malzemesinden yaklaşık 2 yıldır üretilen evler dayanıklılığıyla ilgi çekiyor.


Konya


Firmanın üretim sorumlusu ve endüstri mühendisi Esra Kahveci, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, polyester, cam elyafı, mineral dolgu ve çeşitli katkı maddelerinden oluşan SMC'nin, uçaklarda kullanıldığını, istenilen renkte üretilebilir ve kalıplanabilir kompozit bir malzeme olduğunu ifade etti.



Parçalı paneller olarak ürettikleri evlerin yapılacağı yerde montajını tamamladıklarını söyleyen Kahveci, "Yaklaşık iki sene önce seri üretime başladık. Şimdiye kadar ürettiğimiz evlerin yüzde 80'ini yurt dışına sattık. Cibuti, Moritanya, Tanzanya, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi genellikle sıcak ülkelerden yoğun ilgi var. Çünkü ısı yalıtımı çok yüksek bir malzeme kullanıyoruz. İç ortamda klimatik etki yapıyor. Kışın dışarısı soğuk iken evin içi sıcak ve yazın dışarısı sıcak iken içerisi serin oluyor" şeklinde konuştu.


Konya


Ürünlerine hem yurt dışı hem de yurt içinde yoğun talep gördüğünü söyleyen Kahveci, "Son olarak Konya'da bir müşterimize bağ ve bahçe evleri, Peru'ya işçilerin kalacağı 250 adet konteyner, Cibuti'de mülteci kampı ve Kuveyt'e cami satışı gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.