28 / 03 / 2024

Yapı ruhsatı maliyeti!

 Yapı ruhsatı maliyeti!

Bir arsa üzerine yapılması planlanan inşaat için belediyelerden Yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Bu ruhsatı alabilmek içinde kanunda belirlenen harcın belediyeye makbuz karşılığında ödenmesi gerekiyor. Peki Yapı ruhsatı maliyeti ne kadar? İşte yanıtı...


Yapı ruhsatı maliyeti!


Yapı ruhsatı, belediyelerce ve valiliklerce bir arsa üzerinde yapılması planlanan yapılar için verilen izin belgesi olarak biliniyor. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda belediyeye ödenen vergiler ve harçlara dair hükümlere yer veriliyor. Bu hükümler dahilinde Yapı ruhsatı maliyeti de yer alıyor. İlgili kanuna göre, Yapı ruhsatının alınmasından önce belli oranda belirlenen harcın belediyeye makbuz karşılığında ödenmesi gerekiyor. 


Konu, vergiyi doğuran olay:


Ek Madde 1 – (Ek: 21/1/1982 - 2589/1 md.)


Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatı (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya tadilat ruhsatının alınmasında Ek Madde 6'da yer alan tarifede gösterilen nispet ve hadlerde bina inşaat harcına tabidir.


Konut veya işyerlerinin kullanılış tarzlarının dağiştirilmesi (konutun işyerine veya harca tabi olmayan işyerinin harca tabi işyerine dönüştürülmesi) halinde de bu değişiklik tadilat sayılarak ek harca tabi tutulur. 


İnşaata ruhsatsız başlanması halinde de harç alacağı doğmuş sayılır. Bu hükümlerin yürürlüğe girmesinden önce inşa edilmiş olan binaların yüzölçümlerine ilave veya binada tadilat yapılması halinde harç, binanın toplam yüzölçümüne göre tabi olduğu tarife esas alınarak ve yalnız ilave edilen kısmın yüzölçümü üzerinden hesaplanır.


Bu hükümlerin yürürlüğe girdiği tarihten sonra inşa adilmiş olan binalarda tadil veya ilaveler yapılması halinde harç, binanın önceki yüzölçümü ile ilave kısmın yüzölçümü toplamı üzerinden hesaplanır. Ancak, daha önce aynı konut ve işyeri birimleri için ödenmiş bulunan bina inşaat harcı yeniden hesaplanan harçtan mahsup edilir.


İstisnalar:


Ek Madde 2 – (Ek: 21/1/1982 - 2589/1 md.)


Aşağıdaki bina inşaatları bina inşaat harcından müstesnadır.


a) inşaat giderleri genel ve katma bütçeler ile il özel idareleri ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü binalar,


b) Hastane, prevantoryum, sanatoryum, dispanser ve benzeri sağlık kuruluşları,


c) (Değişik: 1/6/2007-5679/1 md.) Her türlü fabrika, değirmen, sınai nitelikteki imalathaneler ve tersaneler, organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı ile sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, su ürünleri ve hayvan barınağı ile yemlik gibi yapı ve tesis inşaatı,


d) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatınca teşviki karara bağlanmış otel, motel ve benzeri 


turistik tesisler,


e) Kooperatifler eliyle, anasözleşmelerine uygun olarak, yapılan sanayi ve küçük sanat siteleri ile esnaf çarşıları, 


f) Dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan ibadethaneler, bunların müştemilatı,


g) Karşılık gözetmeksizin Devlete devrolunmak şartıyla inşa edilen okullar ve öğrenci yurtları,


h) Deprem, su basması, yangın gibi tabii afetler sebebiyle binaları yanan, yıkılan ve kullanılmaz hale gelen kişiler 


tarafından, afetin vukubulduğu tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde, afetin vukubulduğu yerlerde veya kamu kuruluşlarınca gösterilen yerlerde inşa edilen binalar,


i) Yangın, su basması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetlerden zarar görmesi muhtemel yerlerdeki binaların sahipleri tarafından, afete maruz kalınacağının yetkili kuruluşlarca tebliğ tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde, kamu kuruluşlarınca gösterilen yerlerde inşa edilen binalar,


j) Bina inşaat harcı ödemek veya istisnadan yararlanmak suretiyle inşaat ruhsatı alınmış olupda İmar Kanununun 10 uncu maddesi gereğince, ruhsatları yenilenen binalar.


Yukarıda (h) ve (i) fıkralarında belirtilen hallerde, kamu kuruluşlarınca ilgili kanunlarına göre hak sahiplerine teslim edilmek üzere inşa olunan binalar da bu istisnadan faydalandırılır. Şu kadar ki bu bentlerde yer alan istisnadan faydalanacak mükellefler, İmar ve İskan Bakanlığından veya bu Bakanlığın yetkili kıldığı kuruluşlardan afete maruz kaldıklarına dair alacakları bir belgeyi belediyeye ibraz etmeye mecburdurlar.


Mükellef:


Ek Madde 3 – (Ek: 21/1/1982 - 2589/1 md.)


Bina inşaat harcını inşaat, ilave veya tadilat için inşaat ruhsatı alanlar öder.


İnşaata ruhsatsız başlanılmasından mükellef, inşaat ruhsatı almak mecburiyetinde olanlardır. Binanın kullanış tarzının değiştirilmesi halinde mükellef, binanın sahipleridir.


Matrah:


Ek Madde 4 – (Ek: 21/1/1982 - 2589/1 md.)


Bina İnşaat Harcının matrahı, her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahasının yüzölçümleridir. 


Konut inşatlarında inşaat alanının tespitinde, sığınak, merpen sahanlığı, müşterek garaj, depo, kalorifer ve kapıcı dairesi gibi ortak yerlerden gelen paylar ile kömürlükler hariç tutulur,özel garaj ve özel depo gibi müştemilat dahil edilir. 


İşyeri inşaatlarında, inşaat alanına müştemilat ve ortak yerlerden gelen hisselerin tümü dahildir. Matrahın hesaplanmasında metrekare kesirleri atılır.


Harcın ödenmesi ve yeri:


Ek Madde 5 – (Ek: 21/1/1982 - 2589/1 md.)


Bina İnşaat Harcı, inşaat ruhsatının alınmasından önce makbuz karşılığında ilgili belediyeye ödenir. İnşaatın kısmen yapılması veya hiç yapılmaması halinde inşaat ruhsatı kısmen veya tamamen iptal edilirse, daha önce 


ödenmiş olan harçta gerekli düzeltme ve iadeler yapılır.


İnşaat ruhsatı maliyeti!


Tarife:


1. Konut İnşaatı m2 başına (YTL)


İnşaat alanıEn azEn çok


*100 m2'ye kadar0,501,5


*101-120 m213


*121-150 m21,54,5


*151-200 m226


*200 m2'den yukarı2,507,5


2. İşyeri İnşaatım2 başına (YTL)


İnşaat alanıEn azEn çok


*25 m2'ye kadar26


*26-50 m239


*51-100 m2412


*100 m2den yukarı515



Mehmet TAŞ/Konuttimes.ocm