02 / 05 / 2024

Yabancıların taşınmaz edinimi 2015!

Yabancıların taşınmaz edinimi 2015!

Yabancılar Türkiye'den taşınmaz mal edinebiliyor ancak yasak kurallara uyulması şartı aranıyor.Peki yabancılar nasıl taşınmaz mal edinir?İşte yabancıların taşınmaz mal edinimi 2015 hakkında bilinmeyenler..


Yabancıların taşınmaz edinimi 2015!

Yabancı uyruklu gerçek kişiler, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla,Türkiye sınırları içinde nitelik bakımından her türlü konut, İşyeri, arsa, tarla edinebiliyor.

Yabancıların taşınmaz ediniminde kanuni sınırlamalar bulunuyor.Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.

Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün olmuyor.Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.

Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanamıyor.

Taşınmaz edinimi başvuruları internet üzerinden de yapılabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,  (http://turkiye.gov.tr) veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (http://onlinerandevu.tkgm.gov.tr) randevu sisteminden sıra numarası alabiliyor.

Söz konusu taşınmaz için gerekli belgeleri temin etmek ve taşınmaz harcını yatırmakta da önemli bir husus oluyor.Yabancıların taşınmaz edinimi için gerekli belgeler;Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,Kimlik belgesi veya pasaport,ilgili Belediyeden, taşınmazın Emlak Rayiç Değeri Belgesinin alınması,binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6x4 ebadında),Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman,yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneğidir.

Taşınmaz edinirken yabancıların da ödemesi gereken tapu masrafı bulunuyor ve bu konuya Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi'nde yer veriliyor. Burada yer alan bilgilere göre tapu harcının ve ekstradan döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.Her sene bu ücret yeniden belirleniyor.2015 yılı için tapu masrafları şu şekilde:

*İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Rayiç Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)

*Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2015 yılı için en fazla 82,5 x 2.5 TL )

*2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2015 yılı için: 385 TL)


Yabancılar arsa alabilir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com