08 / 05 / 2024

Yabancılar emlak vergisi öder mi?

 Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisini, meskenin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.Peki yabancılar emlak vergisi öder mi?İşte yabancıların emlak vergisi ödemesi..


Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Gayrimenkulü olan vatandaşların yılın belli dönemlerinde bazı vergi ödemeleri yapmaları gerekiyor.Bu vergiler içinde emlak vergisi de bulunuyor.


Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmazlar için ödenen emlak vergisi için ödemeler taşınmazların rayiç bedeli üzerinden, belirlenen emlak vergisi oranları ile hesaplanıyor.


Emlak vergileri ödeme zamanları, her sene yeniden hazırlanan vergi takviminde açıklanıyor. Buna göre, 2015 yılı 1. taksit dönemi: Mart, Nisan, Mayıs aylarında 2.taksit dönemi: Kasım ayı oluyor.


Emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün sınırları içerisinde bulunduğu belediyeye yapılıyor. Ödemesi yapılacak gayrimenkul şehir dışındaysa ve belediye "e-belediye sistemini" kullanmıyorsa vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Yabancı uyruklu kişilerin emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği merak edilen konular arasında yerini alıyor.Yabancı uyruklu kimseler  Türkiye'den taşınmaz sahibi olabiliyor ve taşınmaz sahibi olmanın getirdiği sorumlulukları da yerine getirmesi gerekiyor.Yabancılar için emlak vergisi muafiyeti bulunmuyor.


Fakat Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan binalar ile elçilerin ikametine mahsus binalar ve bunların müştemilatı (Karşılıklı olmak şartiyle) ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait binalar emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi muafiyeti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com