20 / 05 / 2024

Vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor?

Vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor?

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı kanun yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Peki vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor? diyorsanız işte yanıtı...


Vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor?

Vergi yapılandırma ve affını kapsayan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişki kanun ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelirler Maliye’ye bildirildiğinde vergi aslı ödenecek, ceza ve faizler ise silinecek.


Vergi, idari para cezası ve kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi halinde gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezalarının tahsilinden vazgeçiliyor. Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca % 50 indirim yapılıyor. Peşin ödemenin 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyor.


Bir takvim yılında iki taneden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanundan yararlanma hakkı kaybediliyor. Yapılandırmadan yararlanabilmek için ilk iki taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi gerekiyor. 


Peki vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor? diyorsanız işte yanıtı...


-30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait  Vergi, resim ve harçlar.

-30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen, Askerlik para cezası, Seçim para cezası,  Nüfus para cezası, Trafik idari para cezası, Karayolları taşıma idari para cezası, Otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş para cezası, RTÜK tarafından verilen para cezası.

-Vadesi 19 Ağustos 2016’dan önce olan Ecrimisil,Kaynak kullanım destekleme fonu,Öğrenim kredisi, katkı kredisi alacakları.

Vergi affı başvurusu nereye yapılacak?


Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com