17 / 05 / 2024

Tapuda hibe şartları!

Tapuda hibe şartları!

Tapuda hibe, herhangi bir ücret veya karşılık olmaksızın, bir malın mülkiyetinin başkasına verilmesi işlemi oluyor. Peki tapuda hibe şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuda hibe şartları!

Tapuda hibe, herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine deniyor.  Hibe diğer adıyla bağış olarak karşımıza çıkıyor. Peki tapuda hibe şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...

Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi hibe apamıyor. Ayrıca vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını hibe edemiyor. 

Hibe yapan kişi, hibeyi kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

Tapuda hibe yapacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine hibe etmesi halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları hibe yapılamadığı hakları korunuyor. 

Hibe rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile hibe ;hibeyi kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi durumunda, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı deniyor.

Tapu hibe harcı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com