15 / 05 / 2024

Tapuda hibe harç oranı!

Tapuda hibe harç oranı!

Tapu satış işlemine kıyasla tapu hibe işleminde daha yüksek oranda tapu harcı ödemesi gerçekleştiriliyor. Peki tapuda hibe harç oranı nedir? İşte tapuda hibe harç oranı 2015..


Tapuda hibe harç oranı!

Bir karşılık beklemeden gayrimenkulün başkasına devredilmesi işlemine hibe diğer bir adıyla bağış deniliyor. Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilen bu işlem için  bazı belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi isteniyor.Peki tapuda hibe harç oranı nedir?


2015 tapu işlemleri harç oranları  şu şekilde: 

*Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden  68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. 

*Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 

*Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


Tapuda hibe işlemini reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi hibe işlemini gerçekleştiremiyor. Anne-baba da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamıyor.


Bağış olarakta bilinen hibe işlemi rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı olarak ifade ediliyor.

Tapuda hibe işlemleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com