Tapu dairesinde gerçekleştirilen işlemler arasında tapu hibe işlemleri de bulunuyor. Peki "Tapuda hibe ne demek? Tapuda hibe nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Tapuda hibe ne demek?
Tapu dairesine yapılan; bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi hibe yada diğer adıyla bağış olarak karşımıza çıkıyor.
Kanunen reşit olmayan ve kanuni ehliyete haiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi hibe yapamıyor. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını hibe edemiyor. Anne-baba da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamıyor.
Hibe(bağış), hayatta olan kimseler arasında bir tasarruf oluyor. Henüz satın alınmamış bir haktan vazgeçmek veya bir mirasi reddetmek hibe olmuyor. Kısaca, hibe bir bedel ve/veya herhangi bir karşılık olmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor.
Rücu (Geri dönüş) şartı ile de hibe yapılabiliyor. Buradaki rücu şartı, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi durumunda, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesi oluyor.
Bedelsiz devir olan hibe işlemi gayrimenkulün bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor.Tapuda hibe işlemleri için bazı belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi isteniyor.Hibe işleminin maliyeti bağışlanan gayrimenkulün belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden ödeniyor.
Tapuda hibe harcı 2015 ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com