Tapu kadastro paylaşım sistemi,Genel Müdürlükçe üretilen veya arşivlenen verilerin kurumlar ve kişilerle paylaşılmasına imkan sağlıyor.Peki tapu kadastro paylaşım sistemi esasları nelerdir?
Tapu kadastro paylaşım sistemi esasları nelerdir?
Tapu ve Kadastro Verilerinin Paylaşımı Hakkında Yönetmelik 8 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce üretilen veya arşivlenen verilerin elektronik ortamda veya doküman olarak kişi ve kurumların paylaşımına açılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Genel Müdürlük, TAKPAS'ı kullanacak kurum ve kişileri sistemde tanımlıyor. Tanımlanan her bir kurumun TAKPAS'ta kendini tanıtabilmesi ve giriş yapabilmesi için Genel Müdürlük tarafından güvenlik kodları, kullanıcı adı ve şifreleri tahsis ediliyor.
Genel Müdürlük, TAKPAS'ta veri paylaşım ve güvenliği esaslarını düzenlemeye ve değiştirmeye yetkili oluyor.Peki tapu kadastro paylaşım sistemi esasları nelerdir?
Tapu kadastro paylaşım sistemi yani TAKPAS'taki veriler; taşınmazın gerçek ve tüzel kişiyle ilişkilendirilmesi ve üzerindeki hakların gösterilmesine ilişkin bilgileri içeriyor. Bu veriler elektronik tapu siciline geçilinceye kadar bilgilendirme amaçlı olarak kullanılabiliyor.
TAKBİS üzerindeki kayıtlar, her bir birim için, sicillerin elektronik ortamda tutulmaya başlandığı tarihte aktif olan ve bu tarihten sonra oluşan bilgileri içeriyor.
TAKBİS öncesi pasif kayıtlara yönelik talepler, kişi ve kurumlar tarafından taşınmazın kaydına ulaşılmasını sağlayacak tanımlayıcı bilgileri belirtilerek tapu sicilinin tutulduğu ve dayanak belgelerin arşivlendiği ilgili birimlere yapılıyor.
Tapu ve kadastro paylaşım sistemi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com