Tapu harcının kasten veya kasıtlı olmayarak eksik yatırılması halinde, Maliye tarafından bu durum farkedilmeden eksik olan tapu harcı yatırılabiliyor.Fakat kişiden pişmanlık zammı isteniyor.Peki tapu harcı pişmanlık zammı ne kadar?
Tapu harcı pişmanlık zammı ne kadar?
Tapu harcının kasten veya kasıtlı olmayarak eksik yatırılması durumunda Maliye tarafından fark edilmeden farkın ödenmesiyle cezalı duruma düşüp yüklü faizler ödenmiyor.
Bu duruma düşmemek için tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile harç ödediğiniz vergi dairesine başvurarak tapu harcının eksik ödendiğini geri kalan ücreti ödemek istediğinizi belirtilebiliyor.
Bu konumda da yalnız tapu harcı pişmanlık zammı gibi ufak bir rakam ile karşılaşılabiliyor.6183 sayılı kanununda göre tapu harcı pişmanlık zammına ilişkin bilgilere yer veriliyor.
6183 Sayılı Kanun
Gecikme Zammı, Nispet ve Hesabı:
Madde 51-
Amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı bir milyon liradan az olamaz.
Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır. Bunların dışındaki ceza mahiyetinde olan amme alacaklarına gecikme zammı tatbik edilmez.
Bakanlar Kurulu, gecikme zammı oranlarını aylar itibarıyla topluca veya her ay için ayrı ayrı, yüzde onuna kadar indirmeye, gecikme zammı oranı ile gecikme zammı asgari tutarını iki katına kadar artırmaya, ayrıca gecikme zammı oranını aylar itibarıyla farklı olarak belirlemeye ve gecikme zammını bileşik faiz usulüyle aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak hesaplatmaya yetkilidir.
Tapu harcı pişmanlık dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com