04 / 05 / 2024

Tapu döner sermaye ücretleri 2015!

 Tapu döner sermaye ücretleri 2015!

Tapuda taşınmaz alım satım işlemleri gerçekleştirilirken tapu harcının yanında ödenmesi gereken tapu döner sermaye ücreti de bulunuyor.Peki tapu döner sermaye ücreti ne kadar?İşte tapu döner sermaye ücretleri 2015..


Tapu döner sermaye ücretleri 2015!

Tapuda yapılan alım satım işlemlerinde yapılan masraflar tapu harcı ile sınırlı kalmıyor. Tapu harcının yanı sıra, satış işleminin gerçekleşmesi için tapuda döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Tapu işlemleri için  alıcının ve satıcının yanında bulundurması gereken belgeler bulunuyor.Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi ve ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekiyor.


Tapu işlemleri harcı nın yanı sıra ödenmesi gereken bedeller arasında tapu döner sermaye ve vergi kesintileri de yer alıyor.Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


2014 yılında Döner Sermaye Hizmet Bedeli 75,00 TL olarak tahsil edilmişti.2015 yılı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Tapu harcını kimler öder?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com