15 / 05 / 2024

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Tapu dairesindeki taşınmaz mal alım satım işlemleri için ödenen masraflar arasında döner sermaye harcı da bulunuyor.Peki tapu döner sermaye harcı ne kadar?İşte tapu döner sermaye harcı 2015..


Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Konut,arsa,işyeri ve arazi gibi taşınmazların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor.İşlemlerin yapılabilmesi için yerine getirilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.Tapu için öncelikle randevu alınması daha sonra gerekli belgelerin temin edilip tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor.


Tapu işlemleri için gerekli olan belgeler satıcının yanında bulundurması gereken ve alıcının yanında bulundurması gereken belgeler olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor.


- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekiyor.


Tapu dairelerinde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemleri kapsamında verilen hizmet karşılığında, belli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Ödenmesi gereken bedeller, tapu işlemleri harcı, tapu işlemleri döner sermaye ve diğer vergiler olarak sıralanıyor


Tapu harcı ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.Tapu işlemleri harcı nın yanı sıra ödenmesi gereken bedeller arasında tapu döner sermaye ve vergi kesintileri de yer alıyor.Peki tapu döner sermaye harcı ne kadar? 


Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak hesaplanıyor.

Tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com