28 / 04 / 2024

Tapu birleştirme nasıl yapılır?

 Tapu birleştirme nasıl yapılır?

Tapuda tevhit olarakta bilinen tapu birleştirme işlemi,tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla gayrimenkulün tek bir tapuya bağlanması olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapu birleştirme nasıl yapılır?


Tapu birleştirme nasıl yapılır?

Tapu birleştirme işlemi tevhit olarakta biliniyor. Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında tapu birleştirme işlemi de bulunuyor.


Tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel olarak tapuya tescillenmesi tapuda birleştirme işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


Birleştirme işleminin yapılabilmesi için bazı prosedürleri yerine getirmek gerekiyor.Tapu birleştirme işleminin yapılabilmesi için birleştirme işlemi yapılacak olan taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu oluyor.


Tapu birleştime işlem için ilk olarak tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor.Tapu birleştirme işlemi için bazı belgeler isteniyor.Birleştime işlemi için gerekli olan belgeler şu şekilde:


-Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

-Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

-Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

-Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. 


Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor. İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor. 

Tapuda tevhit harcı ne kadar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com