14 / 05 / 2024

Tapu birleştirme işlemi için gerekenler!

Tapu birleştirme işlemi için gerekenler!

Tapu birleştirme işlemi, birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi anlamına geliyor.Peki tapu birleştirme nasıl yapılır?Tapu birleştirme işlemi için gerekenler nelerdir?


Tapu birleştirme işlemi için gerekenler!

Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında yer alan birleştirme işlemi, birden çok parselde yer alan taşınmazların tek parsel üzerinde birleştirilmesi olarak tanımlanıyor.


Birleştirme işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.


Birleştirme işleminin yapılan taşınmazlar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor. Birleştirme işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu tutuluyor.


Taşınmazların birleştirilmesi işlemi için gerekli belgelerin temin edilip tapu kadastro müdürlüğüne  başvuru yapılması gerekiyor.Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekiyor.Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor.Peki tapu birleştirme işlemi için gerekenler nelerdir? 


-Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

-Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

-Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

-Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor.


Aynı zamanda tapu birleştirme harcının da ödenmesi gerekiyor.2015 yılı tapuda birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil ediliyor. 

Tapu birleştirme nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com