13 / 05 / 2024

Tapu birleştirme harcı ne kadar?

 Tapu birleştirme harcı ne kadar?

Tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi işlemine tapuda birleştirme işlemi deniyor.Birleştirme işleminin tamamlanabilmesi için harç ödenmesi gerekiyor.Peki tapu birleştirme harcı ne kadar?


Tapu birleştirme harcı ne kadar?

Birleştirme yada tevhit talep üzerine yapılan bir tapu işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Tapu birleştirme işlemi, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel olarak tapuya tescillenmesi olarak tanımlanıyor.


Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için tevhit işlemi yapılacak olan taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu oluyor. 


Birleştirme işlemi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor.Buradan ilgili belediyeye veya il idare kuruluna görüş soruluyor, eğer belediye veya il idare kurulundan onay verilirse son aşama olarak tapu sicil müdürlüğüne müracaat ediliyor.


Tapuda birleştirme işlemi için bazı evrakların temin edilip,tapu birleştirme harcının ödenmesi gerekiyor.Tapu birleştirme harcı her yıl yeniden belirleniyor.Peki tapu birleştirme harcı ne kadar?


-Tapuda birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil ediliyor.  


-(5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden de 11,38 oranında harç oranı hesaplanıyor. 


-Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya  ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 oranında tahsil ediliyor. 

Tapuda birleştirme nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com