Site aidatları, sitenin temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için toplanıyor. Peki sitedeki aidatlar nasıl belirlenir? Sitedeki aidatların yasal bir sınırı var mı? diyorsanız işte yanıtı...
Sitedeki aidatların yasal bir sınırı var mı?
Apartmanlarda ve sitelerde ortak alanların bakım, onarım ve temizlik gibi işlerin giderleri kat malikleri tarafından karşılanıyor. Bu masraflar tüm maliklerden tahsil ediliyor.
Kanunen apartmanlardaki ve siteerdeki kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.
Söz konusu aidat payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor ve icra takibi yapılabiliyor.
Ayrıca site aidatlarının ödemesinde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme zammı uygulanıyor. Aidatının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle mükellef oluyor.
Peki sitedeki aidatlar nasıl belirlenir? Sitedeki aidatların yasal bir sınırı var mı? diyorsanız işte yanıtı...
Kanunla belirlenen yasal bir site aidat miktarı bulunmuyor. Site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken tuutarlar, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor.
Aidat tutarı için ilk olarak apartmanın veya sitenin tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Belirlenen aidatın yüksek olması durumların Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak itiraz edilebiliyor.
Site aidat borcu ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com