03 / 05 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisi nedir?

 Sıfır oranlı emlak vergisi nedir?

Emlak Vergisi Kanuna göre emlak vergisini taşınmaz mallara sahip kişilerin ödemesi gerekiyor.Fakat emlak vergisi ödemelerinde bazı muafiyetler bulunuyor.Buna göre sıfır oranlı emlak vergisi nedir?


Sıfır oranlı emlak vergisi nedir?

Mesken,arsa,arazi gibi gayrimenkullere sahip kişilerin belirlenen zamanlarda emlak vergisini yapması gerekiyor. Emlak vergisi ödemelerinde sıfır oranlı vergi avantajı bulunuyor. Bu vergilendirmeden bazı özelliklere sahip olan gayrimenkul sahipleri faydalanabiliyor.


Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılabilmesi için; hiçbir bir gelirin olmaması gerekiyor.Fakat emekli maaşı bu noktada istisnai durum oluyor.Bu imkandan faydalanabilmek için Türkiye’de kurulmuş Emekli Sandığı, Bağkur,  SGK gibi sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmuş olmak gerekiyor.


Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut olması gerekiyor. Bu esas doğrultusunda hisse ile bile olsa, birden fazla konuta sahip olanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.Bu şartları taşıyan kişilerin ilgili Belediye’ye gidip durumlarını bildirmeleri yeterli oluyor,kendilerinden bilgi ve belge istenmiyor.


Belediye bildirimde bulunulması gereken diğer muafiyetler de bulunuyor.Bu muafiyetler şu şekilde:

-Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimler, emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliypr. Emlak vergisi indiriminden yararlanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmıyor. 

-İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor.

-Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.

-Sıfır oranlı emlak vergisi için, binaya ait iskân belgesinin alınması şartı bulunmuyor. Böylelikle kat irtifaklı tapu sahipleri de emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.

-Evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com