28 / 03 / 2024

1 evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

 1 evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Peki 1 evi olan emekli emlak vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde de ödenebiliyor.


Kanunen bina kapsamına giren işyeri ve meskenler için emlak vergisi farklı oranlarda hesaplanıyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Vergi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Ayrıca ödemeler, PTT aracılığı ile yapılabildiği gibi internetten de yapılabiliyor.


Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Vergide mesken muafiyetinden yararlanabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması gerekiyor.  Peki 1 evi olan emekli emlak vergisi öder mi?


Kanuna göre, başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Muafiyet şartlarını taşıyan kimselerin belediyeye giderek beyanda bulunmaları gerekiyor.Ayrıca, muaf olunduğu halde bilinmeden ödenen emlak vergileri de geri alınabiliyor. Bunun için de yine belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.



Emlak vergisi muafiyet dilekçesi 2017!

 



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com