14 / 05 / 2024

Şerefiye ne demektir?

Şerefiye ne demektir?

Şerefiye daha çok toplu konut ve site yapılarında karşımıza çıkıyor. Peki "şerefiye ne demektir? Şerefiye nasıl belirlenir? Şerefiye tespiti nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..


Şerefiye ne demektir?

Aynı çatı altında bulunan, aynı özelliklere sahip fakat manzara ve cephe farkından dolayı daire fiyatının yükselmesi şerefiye olarak tanımlanıyor.Dairelerin değerlerinin farklı olmasına sebep olan şerefiye kriterleri şu şekilde sıralanıyor:


-Cephe,

-Yön,

-Ulaşım

-Kat durumu,

-Bahçe durumu,

-Açıklık,

-Kat irtifası,

-Gün ışığı,

-Daire metrekaresi gibi.


Şerefiye fiyat bedeli, söz konusu şerefiye kriterlerinin tespit edilmesi halinde bulunuyor. Örneğin, bir binada şerefiye kriteri manzara olurken, bir başka sitede  ise ulaşım cephe ve yön ağırlıklı olabiliyor. 


Şerefiye bedeli hesaplamaları için daire adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi verilerin toplanması gerekiyor.


Daha çok toplu konut ve site yapılarında şerefiye farkına rastlanıyor. 1.katta yer alan daire ile 10.katta bulunan daire arasındaki fiyat farkı şerefiye olarak karşımıza çıkıyor.

Şerefiye bedeli nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com