Şerefiye aynı çatı altında yer alan konutların manzara,yön,açıklık,günışığı gibi değerlerinin farklı olması olarak tanımlanıyor.Peki şerefiye bedeline itiraz edilir mi?İşte şerefiye bedeline itiraz..
Şerefiye bedeline itiraz!
Aynı özelliklere sahip ve aynı çatı altında bulunan dairelerin fiyatlarının farklı olması şerefiye değeri olarak karşımıza çıkıyor.Şerefiye dairelere uygulanabildiği gibi işyerlerine de uygulanabiliyor.
Söz konusu şerefiye bedeli belirlenirken göz önünde bulundurulan noktalar şu şekilde sıralanıyor;
-Manzara,
-Cephe,
-Yön,
-Ulaşım
-Kat durumu,
-Bahçe durumu,
-Açıklık,
-Kat irtifası,
-Gün ışığı.
Şerefiye hesaplamaları Sistem Sayim programına bazı gerekli verilerin kaydedilmesiyle yapılıyor.Bütün verilerin toplanması sonucu, program dairenin şerefiye farkı ortaya çıkıyor. Gerekli veriler:
* Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı,
* Parsellerin kaydı,
* Bloklara ait Bilgi Kaydı,
* Blokta bulunan yönlere ait veri kaydı.
Şerefiye bedeline itiraz!
Şerefiye bedeline itiraz edilmesi konusu önem taşıyor.Şerefiye bedeli fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor.Noterden de alınan onayla ortaklara bildiriliyor.Ortakların 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkı bulunuyor.
İtiraz edilmesi durumunda Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek 3 kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor.
Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com