Bakanlıkça resen belirlenebilen rezerv yapı alanları, tespit edilen riskli yapılardaki yerleşimin taşınması için belirlenen alanlar olarak tanımlanıyor.Peki rezerv yapı alanlarının özellikleri nelerdir?İşte rezerv alanın özellikleri..
Rezerv yapı alanlarının özellikleri nelerdir?
Rezerv yapı alanı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni yerleşim alanı olarak ifade ediliyor. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında ise rezerv yapı alanı şöyle tanımlanıyor:Yeni yerleşim alanı olarak da kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezerv yapı alanlarına taşınması kararı verilen bölgede yaşayan kişilere 3 alternatif sunuyor.Bu alternatifler;İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,hazır projelerden daire vermek,daire yerine para teklifi sunmak oluyor.
Rezerv yapı alanı;alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesiniihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirleniyorr.
Rezerv yapı alanlarının özellikleri nelerdir?
Rezerv yapı alanlarının belirlenmesi hususunda bazı noktalar önem arz ediyor.Bu noktalar şunlardır:
*Boş arazi olması,
*Yeni yerleşim yeri olarak kullanıma uygun olması,
*Dönüşüm yapılacak alana oldukça yakın olması,
*Depremsellik başta olmak üzere diğer afet risklerine karşı yapılaşacak özellikte olması,
*Kamu mülkiyeti bulunan arazilerin tercih edilmesidir.
Rezerv yapı alanı nasıl tespit edilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri