30 / 04 / 2024

Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?

 Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?

Rezerv yapı alanları, tespit edilen riskli yapılardaki yerleşimin taşınması için belirlenen alanlar olarak ifade ediliyor.Peki rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?İşte rezerv yapı alanın belirlenmesine ilişkin bilgiler..


Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?

Rezerv yapı alanı, Kentsel Dönüşüm Kanunu esas alınarak gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılıyor.Bu noktada bölgelerin ve binaların nitelikleri önemli bir rol oynuyor.


Rezerv yapı alanlarda,ilgili kanunun çerçevesinde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve Kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere;


-Riskli alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet edenlerin nakledileceği rezerv konut ve işyerleri,


-Riskli alanlarda ve bu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet etmeyen kişilere satışı yapılabilecek her türlü yapı ile gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama,yapılabiliyor ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabiliyor.


Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?

Rezerv yapı alanı Bakanlıkça resen belirlenebiliyor.Bazı durumlarda ise TOKİ  veya İdare, rezerv yapı alanı talebinde bulunabiliyor.


Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için;, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekiyor.


Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildiriyor.


Rezerv yapı alanı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com





Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler