24 / 04 / 2024

Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?

Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?

İnşaatı biten yapıya iskan alınabilmesi için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin belediyeye başvuru yapması gerekiyor.Peki "müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..


Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?

Bir yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından belediyeye yapının tamamlandığının bildirilmesi ve iskan belgesinin alınması gerekiyor.


İmar kanununa göre yapıya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


İskan, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada resmi olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.


Bir yapının projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığının kontrolü belediyeye yapılan talepten sonra, yetkili kimselerce yapılıyor. Herhangi bir olumsuz yok ise iskan belgesi düzenlenebiliyor.


İskan başvurusu için gerekli belgeler ile belediyeye gidilmesi ve iskan masraflarının da ödenmesi gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi olarakta ifade edilen iskanı, müteahhitin alması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda inşaatı projesine uygun olarak bitirmediği için veya borçlarını ödemediği için müteahhit iskan alamıyor.


Peki "müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..


Kimi zaman hak sahipleri müteahhit yüzünden iskan konusunda sorun yaşayabiliyor.Bu durumda hak sahiplerinin müteahhite karşı dava açma hakkı bulunuyor. 


Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak yapılan yapıyı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı kabul edilemiyor. 

İskansız evde oturmanın cezası var mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com