28 / 03 / 2024

Mevzi imar planını kimler yapar?

 Mevzi imar planını kimler yapar?

3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca nazım ve uygulama imar planı onama işlemleri bu planlar üzerinde yapılacak değişikliklerle birlikte belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler dışında ise valiliklerce yürütülüyor. Peki mevzi imar planını kimler yapar?


Mevzi imar planını kimler yapar?


Mevzi plan; mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planı olarak tanımlanıyor.  


Mevzi İmar Planı da dahil tüm ima planlarını kimin yapacağını “İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar” adlı yönetmeliğin 6. Maddesinin B fıkrasında açıklar. 


Buna göre; Planlama işlerini yapacak müelliflerde, Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı veya mimar ünvanları alarak mezun olmaları veya bu disiplinlerden birinde lisansüstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve unvanlarını kazanmış olmaları şartı aranır.