26 / 04 / 2024

Mevzi imar planı nasıl hazırlanır?

 Mevzi imar planı nasıl hazırlanır?

Nazım ve uygulama imar planı işlemleri belediyeler tarafından yürütülürken, mücavir alan sınırları içinde olan planlar ise valilikler tarafından yürütülüyor. Peki mevzi imar planı nasıl hazırlanır? İşte yanıtı...


Mevzi imar planı nasıl hazırlanır?


Çevre düzeni planı sınırları içerisinde yapılamayan Mevzi imar planı, çevre düzeni planı sınırları içerisinde yer almayan alanlar için hazırlanan planı ifade ediyor. 


Mevzi imar planı mevzuatta; "Mevzi imar planı, mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planıdır." 


Mevzi imar planı nasıl hazırlanır?

Bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı gibi uzmanların hazırladığı planın hazırlama aşamasında bazı gerekli materyaller bulunuyor. Bu gerekli evraklar aşağıda sıralanıyor.


* Tapu kayıt örneği: Tapu tescilinde adı geçen maliklerin eğer kendileri başvurmuyorsa; noterden onaylı muvafakatname veya vekaletnameleri,

* 1/1000 ölçekli koordineli arsa çapı, 

* Arsa kooperatife ait ise, kooperatif ana sözleşmesi ve üye sayısı,

* Teklif planları, 

* Plan inceleme harcı,

* Müelliflik kaydı.

* Plan açıklama raporu,

* Jeolojik etüd raporu, 

* ÇED Yönetmeliği çerçevesinde gerekiyorsa ÇED raporu,