02 / 05 / 2024

Mantolama yapılması zorunlu mudur?

 Mantolama yapılması zorunlu mudur?

Cephe kaplama olarakta adlandırılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor.Peki mantolama yapılması zorunlu mudur?Mantolama yapılmazsa cezası nedir?


Mantolama yapılması zorunlu mudur?

Mantolama binanın aşağıdan yukarıya kadar ısı yalıtım malzemesi ile giydirilmesi işlemi olarak ifade ediliyor.Mantolama yapımıyla sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık arttırılmış oluyor.Peki mantolama yapılması zorunlu mudur?


2000 yılında 24043 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yapılar için mantolama uygulaması zorunlu hale geliyor.Yeni yapılan tüm yapıların, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa edilmesi gerekiyor.


Yönetmeliğe göre, eski binaların da 2017 tarihine kadar mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu olabiliyor.Mesela, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamayacak. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamayacak.


Mantolamanın bazı çeşitleri bulunuyor.Bunlar; Dış cephe mantolama, iç cephe mantolama, çift duvar arası mantolama, döşemelerde ve zeminde mantolama ile teras zeminine mantolamadır. 


Mantolama yaptırmanın birçok avantajı da bulunuyor. Bu avantajlar; 


*Binanın değerini arttırıyor,


*Yazın aşırı ısınmayı engelliyor,


*Yapılardaki ısı dağılımını dengeliyor,


*Enerjide dışa bağımlılığı azaltıyor,


*Binanın ömrünü uzatıyor,


*Ses yalıtımına katkı sağlıyor.


*Yüzde 50'lere varan ısıtma ve soğutma tasarrufu sağlıyor.

Mantolama fiyatları nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com