18 / 04 / 2024

Mal Ortaklığı nedir?

 Mal Ortaklığı nedir?

Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki mal ortaklığı nedir? Mal ortaklığı işlemi nasıl yapılır? Mal ortaklığı işleminin maliyeti ne kadar? İşte yanıtı...


Mal Ortaklığı nedir?

Mal ortaklığı, ortaklığa giren malların mülkiyetine eşlerin elbirliği ile (iştirak halinde) sahip oldukları bir mal rejimidir. Genel mal ortaklığı ve sınırlı mal ortaklığı şeklinde ikiye ayrılıyor.

Genel mal ortaklığında, eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturuyor.

Sınırlı mal ortaklığı da kendi içerisinde ikiye ayrılıyor:

• Edinilmiş mallarda ortaklık: Eşler mal rejim sözleşmesiyle sadece evlilik birliği süresince edinilmiş mallarda ortaklık kabul etmişlerse, bu edinilmiş mallarla sınırlı mal ortaklığıdır.

• Diğer mal ortaklıkları: Eşlerin mal rejim sözleşmesiyle belirli mal varlığı türlerini, özellikle taşınmaz malları ortaklık dışında tutmalarıdır.

Mal ortaklığına konu mallara eşler bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar. Bu itibarla eşlerden her birine ait taşınmaz mal elbirliği şeklinde (iştirak halinde) eşlerin her ikisi adına tapuda tescil edilir. Bu tescilden sonra artık elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) hükümleri işleyeceğinden ‘Hiçbir eş, ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf hakkına sahip değildir.’

Ortaklığa dâhil olmayan mallar eski sahipleri adına kalır. Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi kişisel mallarını yönetme ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.’

İstenen Belgeler

• Malik olan eşin istemi. (Eğer sözleşmede yetki varsa diğer eşin istemi de yeterlidir)

• Malik olan eşin nüfus cüzdanı veya pasaportu, bir adet vesikalık fotoğrafı

• Mal ortaklığı sözleşmesi. (Noterce düzenlenmiş veya onaylanmış mal rejimi sözleşmesi, evlenme sırasında imzalanmış ise evlendirme memurunca onanmış taraflarca imzalı mal rejimi bildirimi.)

Tescil İstem Belgesinin Yazımı

Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Ben ………………adına kayıtlı iken, eşim ………………… ile ………..11 Noterliği’nde tanzim ettirdiğimiz 11.04.2002 tarih ve 22156 sayılı mal ortaklığı sözleşmesi uyarınca işbu taşınmaz malın ben ……………… ve eşim…………….. adlarına, mal ortaklığı sebebiyle elbirliği mülkiyeti şeklinde (iştirak halinde) tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oran uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K.’a göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim

Mal Ortaklığının Tapuya Tescil Şekli

Eşler, ortaklık mallarına bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar. Demek ki, mal ortaklığında sözleşme kapsamına giren eşlerden her birine ait tüm malların, eşlerin her ikisi adına elbirliği şeklinde (iştirak halinde) tescili gerekir.

Tapu Senedinin Yazımı

İş bu taşınmaz malın tamamı………. adına kayıtlı iken, eşi ……… ile ………….11.Noterliği’nden tanzim ettirdikleri mal ortaklığı sözleşmesi uyarınca tesciline istinaden düzenlenmiştir.

İşlemin Mali Yönü

Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı tarifenin 9. pozisyonu uyarınca mal ortaklığının tescilinde kayıtlı değer üzerinden, Binde 5,4 oranında harç tahsili gerekir.

Mehmet TAŞ/Konuttimes.com