28 / 09 / 2024

Konutlarda ait çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

 Konutlarda ait çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, dükkan ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.Peki konutlarda ait çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Konutlarda ait çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisine ilişkin esaslara, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunda yer veriliyor. Belediyeler tarafından verilen çevre temizlik himzetlerinden yararlanan,  konut ve dükkan kullanıcılarının bu hizmetlerin karşılığı olarak çevre ve temizlik vergisi ödemeleri gerekiyor.


Çevre temizlik vergisinin mükellefi,taşınmazı kullanan kişi oluyor. Eğer taşınmaz içerisinde kiracı var ise vergiyi  kiracı ödüyor.


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi 1. taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre Çevre temizlik vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran oluyor.Vergisini ödemeyen mükellefler için son 7 gün bulunuyor. 


Verginin 2. taksiti ise Kasım ayında ödenmesi gerekiyor. Peki konutlarda ait çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Çevre temizlik  vergisi, konutlarda su fatularına yansıtılıyor.Su faturasını ödeyen kişi vergiyi de ödemiş oluyor.İşyerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalar içinse belediyeye giderek ödenmesi gerekiyor.


Konutların çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 


2015 yılı için çevre  vergisi konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor ve su faturalarına yansıtılıyor. 

İşyeri çevre temizlik vergisi hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com