02 / 05 / 2024

Konut tapu masrafları kime ait?

 Konut tapu masrafları kime ait?

Tapu dairesinde gerçekleşecek konut tapu devir işlemleri için belli oranlarda tapu masrafı ödeniyor. Peki konut tapu masrafları kime ait? diyorsanız işte yanıtı...


Konut tapu masrafları kime ait?

Konut satış ve devir işlemleri ilgili Tapu Dairesinde yapılıyor. Burada yapılan işlemler için belli oranlarda tapu masrafı ödeniyor.


Ödenecek masraf yapılan devir işleminin satış veya bağış işlemi olmasına göre hesaplanıyor. Bu iki işlemde de tapu masrafı 2015 oranı değişkenlik gösteriyor.


Tapu masrafı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Peki konut tapu masrafları kime ait? diyorsanız işte yanıtı...


Söz konusu masrafı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Konut tapu masrafı, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu masraflarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Konut tapusu için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com