03 / 05 / 2024

Konut tapu masrafı 2015!

Konut tapu masrafı 2015!

Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor.Peki konut tapu masrafı ne kadar?İşte konut tapu masrafı 2015..


Konut tapu masrafı 2015!

Tapu dairesinde yapılan işlemler için Harçlar Kanunu'na göre belli oranlarda tapu masrafı ödemesi yapılıyor. Özellikle taşınmaz mal alım satım işlemlerinde ödenen tapu masrafı en çok merak edilen harçlar arasında yer alıyor.

Kanunen, tapu masrafı işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu masrafı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.Peki konut tapu masrafı ne kadar?

2015 yılında konut tapu masrafı, binde 20 olarak uygulanıyor. Buna göre yeni alınan bir evin satış bedelinin 200 bin TL olması durumunda ödenecek harç, 4 bin TL olarak hesaplanıyor.

Bu alım satım işlemlerinde ödenmesi gereken tapu masrafı iki tarafın da ödemesi gerekiyor.

Ayrıca, tapu döner sermaye bedellerinin de ödenmesi gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.

Konut tapu masrafları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması bulunuyor. Bu uygulama ile tapu masraflarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

İşyeri tapu masrafı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com