02 / 05 / 2024

Konut kredisini kimler çekebilir?

Konut kredisini kimler çekebilir?

Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyen tüketicinin, bankanın belirlediği kriterlerine uygun olması gerekiyor. Buna göre konut kredisini kimler çekebilir? Konut kredisi çekme yaş sınırı nedir?


Konut kredisini kimler çekebilir?

Konut kredisi, konutun ipotek altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak tanımlanıyor. Böylelikle uzun vadede düşük faiz oranları ile kredi taksitleri ödenerek konut sahibi olunabiliyor.


Konut kredisi vadelendirmesi 30 yıla kadar uzayabiliyor.Söz konusu vadelerin ödenmesi halinde konutta bulunan ipotek kaldırılıyor.


Kredi kullanmak için ilk başvuru bankadan yada internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlıyor.Peki konut kredisini kimler çekebilir? Konut kredisi çekme yaş sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Konut kredisi ile ev sahibi olabilmek için tüketicinin,bankanın belirlediği kriterlerine uygun olması gerekiyor. Bu kriterler bankadan bankaya değişkenlik gösterse de kredinin onay alabilmesi için tüketicinin, bazı temel şartları taşıyor olması gerekiyor. Bu şartlardan bazıları şu şekilde sıralanıyor:


-Gelir oranı: Aylık kredi taksitinin aylık gelirin yaklaşık olarak %50'sini aşmaması gerekiyor. Örnek olarak 3.000 TL maaş alan bir tüketici bankaya aylık en fazla 1.500 TL borçlanabiliyor. Tüketicinin daha önceden kullanmış olduğu aylık 200 TL kredi ödemesi varsa bu rakam, 1.300 TL'ye düşüyor.

-Kredi notu: Tüketicinin kredi notunu olumsuz etkileyen kredi kartı gecikmelerinin, geriye dönük 5 yıl için icra takibinin ve çek­senet protestosunun olmaması gerekiyor.

-Gelir Belgesi: Bankaya belgelenebilen bir gelir belgesi sunulması gerekiyor. 

Konut kredisi alma süreci nasıl işler?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com