05 / 05 / 2024

Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Ev satın almak için nakit parası bulunmayanlar bankalardan konut kredisi alarak ev sahibi olabiliyor. Peki konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?


Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlere evin yüzde 75'ine kadar banka kredi kullandırıyor. Konut kredisi konutun teminat altına alınması (ipotek) şartıyla veriliyor.  Konut kredisi tamamıyla ödendiğinde ipotek kaldırılıyor.Peki konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?


Konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi olan kimselerden bankadan 'konut kredisi dosya masrafı' adı altında ücret talep ediliyor. Tüketici Dernekleri girişimleri doğrultusunda Yargıtayın aldığı kararlara göre, bankaların ve diğer kredi kuruluşlarının tüketicilere açık bir şekilde belirtmeden aldıkları konut kredisi dosya masrafı iade etmeleri gerekiyor.


Söz konusu iade talebi doğrultusunda bankadan olumsuz bir cevap alınırsa, tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine müracaat edilmesi gerekiyor. Konut ve ihtiyaç kredisi gibi bireysel kredi kullanılan tüketiciler, ne için ödediklerini bilmedikleri dosya masrafının iade edilmesi gerekli oluyor.


Dosya masrafı adı altında kesilen tutar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşanılan yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine; 1.161,67 TL’nin üstünde ise tüketici mahkemelerine müracaat edilebiliyordu 


Ancak, 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 TL olması gerekiyor.

Konut kredisi dosya masrafı iadesi dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com