18 / 05 / 2024

Konut emlak vergisi ne kadar?

Konut emlak vergisi ne kadar?

Konut sahibi olan kimselerin her sene devlete belli oranda vergi ödemeleri gerekiyor.Peki konut emlak vergisi ne kadar?Konut emlak vergisi nasıl hesaplanır?İşte konut emlak vergisi oranı 2015..


Konut emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içindeki tüm taşınmaz mallar için belli oranlarda ödeniyor. Tek meskene sahip taşınmaz mal sahipleri söz konusu vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. 


Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinden muaf olunabilmesi için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak yer alıyor.


Diğer şartlar ise şu şekilde sıralanıyor. Tek mesken şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisinden muaf olan vatandaşların iki eşit taksit şeklinde emlak vergisini ödemeleri gerekiyor.Buna göre 2015 yılına ait emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs

2a kadar devam ediyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.Peki konut emlak vergisi ne kadar?


Emlak vergisi oranları her sene taşınmazın bağlı oldupu belediye ve taşınmaz türüne göre değişiklik gösteriyor.2015 yılı konut emlak vergisi oranları ve hesaplaması şu şekilde:


-Konut emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde: Binde 1

Büyükşehir belediyelerinde: Binde 2


Buna göre normal yöre sınırları içerisinde yer alan rayiç bedeli 150 bin TL olan meskenler için ödenecek vergi 150 TL iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan aynı rayiç bedele sahip evin emlak vergisi 300 TL olarak hesaplanıyor.

Emlak vergisi hangi bankalardan ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com