29 / 04 / 2024

Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

 Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

Kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira kontratına iki tarafın da uyması gerekiyor.Peki "kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

Taraflar  aralarında yaptıkları anlaşmaya göre, kira kontratı imzalıyor. Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. 


Kontratta , kira bedeline, kira ödeme tarihine, kira süresine ve kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira sözleşmesindeki bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. 


Kira kontratında açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Ancak taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira kontratı belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.Peki "kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Kira kontratı süresi dolmadan bazı durumlarda sona erdirilebiliyor. Olağanüstü fesih, belirli ve belirsiz süreli sürekli borç ilişkilerini haklı sebeple, vaktinden önce ve ileriye yönelik olarak sona erdiren sebeplerle kira kontratı sonladırılabiliyor.


Taraflardan her biri, bir gayrimenkule ait kira kontratını yerel adette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir adetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak sona erdirebiliyor.


Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu esaslarına göre 10 yılını dolduran kiracılar gerekçe gösterilmeden çıkarılabiliyor. 

Kiracı ile kontrat nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com