Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor ve bu kontrat kiralama süresi boyunca kiracı ile mal sahibinin haklarını korumuş oluyor.Peki kira kontratı noter tasdikli mi olmalı?
Kira kontratı noter tasdikli mi olmalı?
Borçlar Kanunu kapsamında kira kontratı,;kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı kapsamında kira anlaşmasına dair esaslara yer veriliyor.Kontratta; gayrimenkul hakkında genel bilgiler, kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihi,evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtiliyor.
Kira kontratı genellikle yıllık olarak hazırlanıyor. Ancak bu süresinin dolması durumunda kira kontratı da son bulmuyor. Kanunen kira kontratı aynı koşullarda 1 seneliğine daha yenilenebiliyor.Yenilenen kira döneminde kiracıya belli oranda zam yapılıyor.Peki kira kontratı noter tasdikli mi olmalı? diyorsanız işte yanıtı..
Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratınınnoterde imzalanması gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak noterde imzalanması her zaman daha güvenilir ve faydalı oluyor.Böylelikle ileride yaşanabilecek problerin önüne geçiliyor. Ancak isteyenler şahitler huzurunda da kira kontratını imzalayabiliyor.
Kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com