Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ve kiracı arasında imzalanan resmi belgeye kira kontratı adı veriliyor. Peki ev sahibi ile kiracı arasında kontrat yoksa ne olur?
Ev sahibi ile kiracı arasında kontrat yoksa ne olur?
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ve kiracı arasında kira kontratı imzalanıyor. Taraflar arasında imzalanan kira kontratı ile taraflar kira süresi boyunca bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Bu kontrat noter huzurunda yapılabileceği gibi, taraflar arasında şahit huzurunda da yapılabiliyor.
Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.
Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında genelde senelik olarak yapılan kira kontratları sürenin bitmesi ile sona ermiyor; kira kontratı aynı şartlarda 1 seneliğine daha yenileniyor.Peki ev sahibi ile kiracı arasında kontrat yoksa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Ev sahibi ile kiracı arasındaki kira kontratının yazılı olması şartı aranmıyor. Kanunen kira kontratları için bir şekil şartı aramıyor. Bu nedenle kira kontratının da yazılı olması bir zorunluluk olmuyor. Ev sahibi ve kiracı arasında yapılacak sözlü bir kira kontratı da yazılı bir kontrat kadar geçerli sayılıyor ve önem teşkil ediyor.
İspat kolaylığı olması bakımından kira kontratının yazılı yapılması tarafları koruyor. Kira kontratı, adi yazılı olabileceği gibi noterden tasdikli de olabiliyor.
Ev sahibi kiracı sözleşmesi 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com