18 / 04 / 2024

Kira vergisinden muaf olmanın yolları 2015!

Kira vergisinden muaf olmanın yolları 2015!

2014 yılında sahip oldukları gayrimenkulü kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki kimler kira vergisinden muaf olur? İşte kira vergisinden muaf olmanın yolları 2015...


Kira vergisinden muaf olmanın yolları 2015!

Ev veya işyeri taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde gayrimenkul sermaye iradı vergiye tabi tutuluyor.Gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira vergisi bir önceki yıl elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.Bu sene 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için vergi ödemesi yapılıyor.


Vergi, elde edilen kira gelirinin istisna tutarını aşması halinde ödeniyor. Söz konusu istisna bedelleri her sene yeniden tespit ediliyor.2015 yılında uygulanan istisna bedelleri ise şu şekilde;


Meskenlerde istisna bedeli: 3.300 TL

İşyerlerinde istisna bedeli: 27.000 TL


2014 yılı içerisinde bu bedellerden yüksek kira geliri elde eden kimseler, 2015 yılında vergi beyannamesi vererek vergi ödemek ile yükümlü oluyor. Peki kimler kira vergisinden muaf olur?


Kira gelir vergisinde özel bir muafiyet uygulaması bulunmuyor. Sadece belirlenen istisna tutarından daha düşük gelir elde edenler kira vergisinden muaf oluyor.

Kira vergisi ödeme yerleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com