16 / 05 / 2024

Kira vergisi ne zaman son?

Kira vergisi ne zaman son?

Kira vergisi her sene gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. İstisna tutarını aşan kişilerin iki eşit taksit halinde ödemesi gereken kira vergisi ne zaman son?


Kira vergisi ne zaman son?

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi oluyor.Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor. 


Kira gelir vergisi istisnası her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca istisna tutarı işyeri ve meskenler için de ayrı tutarlarda tespit ediliyor.2015 yılında konut kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri kira gelirinin 3.300 TL'si istisnadır. Buna göre, 3.300 TL'ye kadar elde edilen konut kira geliri beyan edilmeyerek, vergi ödemesi yapılmıyor.


İşyeri olarak kiraya verilip, stopaja tabi kira geliri elde edenlerden 27.000 TL'ye kadar olan kısmı istisna oluyor.Konut kira geliri dışında kalan ve stopaja tabi olmayan kira gelirlerinden, 1.400 TL'ye kadar kısmı istisna haddi oluyor.


Bu istisna tutarlarını geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.Kira vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında ödendi.Peki kira vergisi ne zaman son?


Kira gelir vergisi en son 31 Temmuz tarihine kadar ödenebiliyor. Buna göre mükelleflerin ödeme yapmak için son 8 günü bulunuyor.

Kira vergisi kredi kartıyla ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com