15 / 05 / 2024

Kira vergisi kaç taksitte ödenir?

Kira vergisi kaç taksitte ödenir?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerini 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki kira vergisi kaç taksitte ödenir? İşte kira vergisi taksitleri..


Kira vergisi kaç taksitte ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli şartlarda kira vergisine tabi tutuluyor. 


Her sene kira vergisi için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan kişiler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.300 TL,işyeri istisna tutarı 27.000 TL olarak tespit edildi. Yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarlarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.İstisna sınırını aşanların vergi ödemesi yapması gerekiyor.


Kira vergisi ödemeleri;Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine ve tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor. Peki kira vergisi kaç taksitte ödenir? diyorsanız işte yanıtı.. 


Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira vergisi iki taksitte ödenebiliyor. Ödemelerinde Mart ve Temmuz aylarında yapılması gerekiyor. Buna göre ilk taksitler Mart ayında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise 31 Temmuz tarihine kadar devam ediyor.

Kira vergisi muafiyeti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com