21 / 09 / 2024

Kira vergisi 2.taksit ödeme!

Kira vergisi 2.taksit ödeme!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisinin ilk taksiti Mart ayında ödendi. Peki kira vergisi 2.taksit ne zaman ödenir? İşte kira vergisi 2.taksit ödeme..


Kira vergisi 2.taksit ödeme!

Gelir Vergisi Kanun esaslarına göre mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi bir sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


Vergide taşınmaz mallar için ayrı ayrı istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler vergi ödüyor. Buna karşın bu sınırın altında kira geliri elde edenler ise vergiden muaf olmuş oluyor.2015 yılı için belirlenen istisna bedelleri şu şekilde:


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Ancak bu sınırın üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla mükellef oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında yatırıldı. Peki kira vergisi 2.taksit ne zaman ödenir?


 İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre hala ödeme yapmayanların önünde son 3 gün bulunuyor.

Kira vergisi ödeme yerleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com