17 / 05 / 2024

Kira kontratını kimler yapabilir?

 Kira kontratını kimler yapabilir?

Kira kontratı taşınmaz mal kiralamalarında imzalanıyor. Peki kira kontratını kimler yapabilir? Kira kontratı kimler arasında yapılır? diyorsanız işte yanıtı..


Kira kontratını kimler yapabilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira kontratı imzalanıyor. Kontrat gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılıyor.Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor.


Kira kontratı, taşınmaz sahibi ve kiracı arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle kontrat resmi bir nitelik haline geliyor.


İsteyen vatandaşlar noter huzurunda kira konratını imzalayıp ileride yaşanabilecek sorunların da önüne geçmiş oluyor. 


Kira kontratında, kira bedeline, kira süresine, demirbaş hükümlerine,depozito, kiralanan yerin kullanım amacına, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira kontratı belirli süreliğine yapılabildiği gibi ve belirli olmayan bir süre için de yapılabiliyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim  olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira kontratının yazılı olması gibi bir şart bulunmuyor. Bu sebeple sadece ispat açısından daha güçlü olması nedeni ile yapılan kira kontratının aslı taraflardan birinde, fotokopisi de diğerinde kalabiliyor.

Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com