Kira kontratı ile ilgili esaslar ve bu kontratı imzalayan tarafların hakları Borçlar Kanununda yer alıyor.Borçlar Kanununa göre kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?
Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?
Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira kontratı olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı ile ilgili esaslar ve bu kontratı imzalayan tarafların hakları Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor. Kira kontratı, taşınmaz mallar için taraflar arasında yapılan kira anlaşmasına istinaden imzalanıyor.
Kira kontratları, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira kontratı belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.Kira kontratları genellikle 1 yıllık olarak düzenleniyor.Peki kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?
Kiracı, belirli süreli kontratının süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.Ancak taşınmaz sahibi, kontrat süresinin dolmasını öne sürerek kontratı feshedemiyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınıyor.
Kontratta veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli oluyor.
Kira kontratı feshi şartları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com