05 / 05 / 2024

Kira kontratı noter onay ücreti ne kadar?

Kira kontratı noter onay ücreti ne kadar?

Kira kontratını mal sahibi ve kiracı kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Peki kira kontratı noter onay ücreti ne kadar? İşte kira kontratı noter tasdik ücreti 2015..


Kira kontratı noter onay ücreti ne kadar?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile kiralayan arasında kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.


Kira kontratında kira bedeline, kira süresine, demirbaş hükümlerine, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. 


Kira kontratını mal sahibi ve kiracı kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Peki kira kontratı noter onay ücreti ne kadar? 


Kira kontratları kontrat süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Bu oran; 58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor.


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.

Kira kontratı formu 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com